Risc Residual

Sovint quan contractem els serveis d’una activitat en el medi natural, busquem informació entre aquestes empreses o activitats que s’anuncien com a aventura, esport de risc, etc … ¿però realment aquestes paraules defineixen el que estem buscant? Volem de veritat una activitat en la que anem a estar en risc, o una activitat de la qual es coneix el seu inici però no el seu desenllaç?

Potser aquesta manera que es té de descriure una activitat o els serveis que ens va a prestar una empresa o un tècnic en esports en el medi natural es contradiu totalment amb les veritables funcions que ha de complir.

A l’contrari del que gairebé sempre s’enuncia, entre les empreses i professionals de sector, quan un desitja realitzar una activitat d’aquest tipus, el que està buscant és un professional que ens condueixi a l’activitat donant-li la seguretat que possiblement no tindria si es s’aventurés a realitzar-la en solitari o en companyia de persona sense la formació adequada. Ningú vol exposar-se a situacions de risc o aventurar-se en alguna cosa sense saber amb seguretat que es va a acabar en bon port.

Possiblement abusem d’aquests termes inadequadament, intentant utilitzar-los de ganxo, per aconseguir atreure a la gent a que provin aquesta o aquella activitat o esport. Oferint-la com la gran aventura amb el màxim risc. I possiblement és cert que aquests conceptes puguin ser molt atractius, perquè s’intueix que com en les pel·lícules, al final sempre serà feliç!

Un sap que en realitat aquestes paraules s’utilitzen per definir més, l’experiència que vas a sentir, aquestes emocions desconegudes i incontrolables que posaran als teus sentits en màxims que mai vas creure que poguessin arribar, però això sí, sabent que al teu costat tens un professional que està gestionat tot això, amb la seguretat que al final seran els centenars de m’agrada que obtinguis a les xarxes socials quan posis en elles les fotos de la teva magnífica aventura!

Malgrat tot, com en qualsevol altra activitat de la vida, per molt ben gestionat que sigui aquest risc a el qual estem exposats durant l’activitat, sempre va a quedar fora de l’control dels professionals situacions a les quals no podran anticipar-se. Ni amb el millor pla en prevenció, ni amb el protocol de seguretat més escrupolós, ni amb la millor experiència que pugui tenir el tècnic, sempre van a haver situacions de risc que escapin al nostre control. A aquest fet l’anomenem Risc Residual !!

Si bé aquest risc no és possible deixar-ho en zero, sí que pot ser portat a la mínima expressió. Hi ha dues maneres de gestionar el risc en una activitat. Un és la gestió passiva i prèvia que realitzarem abans de l’activitat i l’altra, la que realitzarem activament durant aquesta.

Conèixer perfectament l’activitat que realitzarem, el lloc, les seves dificultats tècniques i físiques, adequar les instal·lacions per facilitar el nostre treball i la progressió dels clients, planificar que mètode de conducció utilitzarem en cada punt de l’itinerari o de l’activitat, mirar previsions climatològiques, etc … i sobretot, tenir la informació suficient dels nostres clients per a poder escollir bé el tipus d’activitat. Per a això últim cal saber sostreure informació als nostres clients, ja sigui a través d’un formulari previ que haurà d’omplir o preguntant tot el que considerem oportú quan contracta l’activitat, i que ens proporcioni la informació necessària per poder valorar a quin tipus d’activitat pot ajustar el seu perfil.

D’aquesta manera, la seguretat activa ha de quedar reduïda a executar tota la preparació que hem portat a terme anteriorment, anticipant-nos a tot allò que pugui desencadenar en un risc previst. En aquesta part, és evident que l’experiència ens ajudarà a prendre les decisions necessàries en el seu degut moment. Hem de saber gestionar els temps i donar les instruccions de manera que siguin necessàries i en el moment que el client les va poder assimilar-les. Donar tota la informació i instruccions a el principi de l’activitat, no sol resultar efectiu, i podria traduir-se en una situació de risc actuar, donant per fet que ja li hem donat les indicacions i que aquest les ha assimilat anteriorment.

En definitiva, la gestió de riscos és el procés d’identificar, analitzar i respondre a factors de risc al llarg de la vida d’un projecte i en benefici dels seus objectius. La gestió de riscos adequada implica el control de possibles esdeveniments futurs. A més, és proactiva, en lloc de reactiva.