Vertical Challenge™ al costat del Geoparc Mundial UNESCO Orígens

El Geoparc mundial UNESCO Orígens, situat al Pirineu de Lleida, ocupa un emplaçament estratègic dins de la serralada pirinenca per a poder comprendre l’origen i història de la serralada. El seu extraordinari valor geològic, paleontològic, natural, històric i cultural va ser reconegut en 2018 en ser declarat Geoparc mundial per la UNESCO.

Des de la seva creació el projecte ha apostat pel desenvolupament sostenible del territori, seleccionant com a col·laboradors, a entitats i empreses de la zona que desenvolupen les seves activitats en ell i representen la idiosincràsia i els valors del Geoparc.

En Vertical Challenge™ ens sentim orgullosos de poder passar a formar part d’aquest grup d’empreses i entitats col·laboradores, amb el compromís de ser referents en una activitat com és l’espeleologia, mostrant a través de les nostres activitats, els llocs més desconeguts i menys accessibles que amaguen un valor únic dins del Geoparc.

 

Les coves són aquest espai dins del patrimoni del Geoparc més desconegut, i que atresoren un origen, mites, cultura i tradició. El món subterrani en general contínua sent una entitat poc coneguda, gairebé inexplorada, però que és aquí, rica i transcendent. En un context natural i cultural.

L’espeleologia és la disciplina que explora i estudia aquests espais subterranis integrant coneixement i estudis com la geologia, bioespeleología, paleontologia, arqueologia, o estudis com el canvi climàtic, i que a la vegada alberga la veritable emoció de l’aventura.

Les característiques de les roques del Geoparc, han donat lloc a un modelatge Càrstic amb la formació de canons, lapiazes, dolines o “grallers” constituint avui un paisatge únic. Però també existeix un paisatge ocult i transcendental. El subterrani.
En el transcórrer del temps l’aigua ha penetrat per esquerdes, fractures i plans d’estratificació en aquests sistemes muntanyencs, donant forma al paisatge extern i al mateix temps establint cursos subterranis que han creat cavernes amb llargues galeries, profunds abismes, meandres subterranis o grans sales.

En aquests paratges inhòspits, en els quals, no sols la devastació de l’aigua i el pas del temps han creat aquest aparent caos. Com protegides per la muntanya i el temps, en el més profund del seu interior s’amaguen les formes més delicades i excepcionals que la naturalesa ha pogut esculpir, les formacions o espeleotemas; dipòsits químics produïts per precipitació de diferents minerals que l’aigua ha anat diluint durant milers d’anys i dipositant-los en formes inimaginables i creant llocs inexplicables. El subsòl és extens, sorprenent, únic; conté espècies endèmiques i formacions geològiques extraordinàries.

En Vertical Challenge™ et reptem a conèixer aquests paratges inefables!